miercuri, 27 octombrie 2010
Cea mai indepartata galaxie observata
Aceasta se afla pe o imagine realizata de telescopul Hubble in 2004 si care a avut nevoie de 270 ore pentru a o realiza. Insa abia acum s-a incercat masurarea vechimii si distantei. Rezultatul fiind pe masura: 13.1 miliarde de ani lumina distanta, sau 600 000 milioane ani dupa faimosul Big-Bang.
vineri, 1 octombrie 2010
Gliese 851g, cel mai probabil o planeta locuita
După 11 ani de scrutări cu observatorul W.M. Keck din Hawaii s-a găsit cea mai probabil-locuită planetă din apropriere noastră. Aceasta se afla în zona Goldilocks, zona unde planetele pot avea apa lichida, râuri, oceane. Masa planetei indica o compoziție stâncoasa, lucru ce ii permite sa retina atmosfera. Planeta se afla în jurul piticei roșii Gliese 581, stea care la rândul ei se afla în constelația Balanței la aprox 20 de ani-lumina de Pământ.
China doreste sa ajunga pe luna
In cursul dimineții de vineri, 01 octombrie, de ziua națională a Chinei, s-a reușit lansarea cu succes a celei de a doua sonda Chang'e-2 prevazuta sa orbiteze în jurul lunii. Aceasta va orbita la o altitudine de 100 km urmând ca pe parcurs sa coboare pana la 15 km realizând poze de rezoluție cât mai înalta pentru pregătirea sosirii celei de a 3-a sonde, Chang'e-3 care va aseleniza un robot destinat prelevării de eșantioane lunare. Trimiterea pe luna a oamenilor este prevazuta pentru anul 2020.
luni, 27 septembrie 2010
Omul de Neanderthal, nici inferior, nici superior Homo Sapians
Se pare ca Omul de Neanderhtal nu se deosebea de Homo Sapians decât prin mărime, celelalte calități fiind comune, cum ar fi comunicarea sau tehnicile de vânătoare. Pana acum prezentat ca o ruda apropiata a maimuței, Marylène Patou-Mathis, specialist în paleontologie umana, susține ca aceștia aveau o cultura aparte, de la ustensile de vânătoare pana la rituri funerare. De asemenea știm ca de la 1% la 4% din ADN-ul Homo Sapiens modern provine de la Omule de Neanderthal.
sâmbătă, 25 septembrie 2010
Primul helicopter care a depasit 250 MPH
Pe nume X2 si fabricat de compania americana Sikorsky, a depasit pe 15 septembrie bariera psihologica (la helicoptere) de 250 noduri (463 km/h). Precedentul record era detinut de catre englezi din 1986 prin compania Westland cu al lor helicopter Lynx 216 noduri (400,87 km/h).
vineri, 24 septembrie 2010
Timpul trece mai repede sau mai incet pe pamant in fuctie de inaltime
Co-autorul studiului ce va fi publicat in revista Science, Chin-Wen Chou de la Institutul Național de Standarde și Tehnologii din SUA (NIST) a reușit să demonstreze că timpul trece diferit în funcție de locul unde ne aflăm raportat cu centrul de gravitație a Pământului. Si anume, cu cât ne aflam mai aproape de centrul de gravitație cu atât timpul trece mai greu. Prima comparație au făcut-o între un ceas atomic care se afla pe Pământ și unul într-un satelit care face parte din sistemul GPS (Global Positioning System). Al doilea experiment a fost făcut pe Pământ, ceasurile atomice fiind poziționate la doar 33 cm diferență de nivel. Desigur cercetătorii ne avertizează ca înainte sa ne pripim in locuri cât mai apropiate de centrul pământului, diferența constatată intre cele doua ceasuri de pe Pământ este de 90 miliardime de secunda pentru o durata medie de 79 ani. La nivel de percepție umana nu este relevant dar pentru cercetători este un pas uriaș în confirmarea teorii relativității.
miercuri, 22 septembrie 2010
Roverul de pe Marte trage cu ochiul la un posibil meteorit
Acesta ar avea în jur de centimetri și după colorit și felul în care stă pe suprafața planetei pare cel mai probabil a fi un meteorit. Ar fi al cincilea meteorit găsit de Opotunity de când se găsește pe Marte, Martie 2004. Fratele acestuia Roverul Spirit nu a mai dat nici un semn de viata din 22 Martie, l-au arestat marțienii (poate).
Disparitia Omului de Neanderthal
Ar fi fost provocată de erupția susținută a mai multor vulcani în Europa. Acest lucru s-ar fi petrecut acum 40 000 ani conform unor sedimente de polen care ar sugera restrângerea numărului de plante în acea perioada. Această descoperire face mai multă lumină asupra cauzei dispariției omului de neanderthal in favoarea omului modern.
Doua noi specii de dinozauri descoperite
Aceste doua noi specii fac parte din ceratopsids, familie din care face parte si mai cunoscutul Triceratops. Descoperirea s-a făcut în Utah.Cea mai mare dintre cele doua specii avea un craniu lung de 2.3 m, corpul fiind destul de mic comparativ cu craniul acestuia. Lucru bizar la ambele specii este acoperirea capului cu coarne și oase care erau mai puțin probabil folosite pentru apărare dar mai degrabă pentru cucerirea partenerilor. Aceste doua specii poarta denumirea de Utahceratops și Kosmoceratops.
luni, 20 septembrie 2010
Vacile ar putea opri incalzirea planetei
Si asta desigur dacă ele nu ar mai produce atâta metan, gaz ce are o putere de efect de sera de 20 ori mai mare decât dioxidul de carbon. Acesta este scopul unei echipe de nutriționiști de la universitatea Penn State (University Park, Pennsylvanie) care și-a propus reducerea cu nu mai puțin de 37% în urma administrării ovinelor unui supliment alimentar pe baza de Oregano (Origanum vulgare), sau sovârf. Acest supliment mai are si beneficiu de a creste producția de lapte.
Americanii vor sa castige razboiul din Afghanistan cu pistoalele cu apa
Pare amuzanta știrea dar este cât se poate de adevărata. Sa nu ne gândim totuși la pistoalele de jucărie cu care ne-am udat în copilărie ci la o adevărată armă capabilă să taie prin ușă sau prin cutii din metal cu ajutorul unui jet de apă. Aceasta arma va fi folosită pentru a dezamorsa bombele artizanale din Afganistan care în proporție de 75% sunt făcute din butelii din aragaz. http://www.youtube.com/watch?v=osHIh3Y_dQ8&feature=player_embedded
Stratul de ozon nu mai este in pericol
Aceasta este concluzia unui raport făcut de nu mai puțin de 300 cercetători. Acesta a fost publicat de către Organizația Mondiala de Meteorologie (WMO) care aparține de Națiunile Unite. Din studiu reiese ca stratul de ozon nu a mai scăzut de zece ani grație convenției încheiate în 1987 la Montreal asupra gazelor cu efect distructiv asupra ozonului. Din păcate stratul de ozon nu va atinge nivel avut înainte de 1980 decât în anul 2050.
Sonde in vulcani, curand se intreve o posibilitate
O echipa britanica este în curs de a pune la punct un detector care va putea transmite din interiorul unui vulcan. Dacă acum vulcanii se studiază prin emisiile de gaz, cu acest procedeu se va putea afla temperatura și aciditatea din interiorul vulcanului. Acest lucru va fi posibil gratie carburii de siliciu, material care suporta temperaturi de aproape 1000 grade Celsius.
duminică, 19 septembrie 2010
BP a sigilat complet putul
La 106 zile de la explozia platformei Deepwater Horizon, BP a reușit sa sigileze complet scurgerea care a provocat cea mai mare maree neagra din istoria SUA. Dupa 5 milioane de barili deversați și afectarea unuia dintre cele mai mari ecosisteme din lume, inginerii BP sunt siguri ca nu vor mai fi probleme. Contabilii BP sunt cei mai îngrijorați având în vedere ca o noua evaluare a costurilor acestei maree negre ating suma de 10 miliarde USD.
Ne apropiem de Jupiter
Ei bine vorba vine, însă vom fi mai aproape de Uranus și Jupiter decât nu am fost niciodată, și asta nu peste 500 de ani ci va fi chiar marți dimineața anunță NASA. Cel mai strălucitor astru va fi în următoarele zile Jupiter, desigur după Lună. Ne vom reîntâlni cu aceasta distanta abia în 2022. Dacă nu știți care este care, Jupiter este planeta pătată și mare din stânga iar Neptun cea albastra și medie tot din stânga.
Stramosul virusului HIV, mult mai vechi decat se credea
Virusul strămoş al HIV, virusul imunodeficientei simian care se regaseste la mainute si a fost transmis la om dateaza de acum 35 000 - 75 000 ani. Avand in vedere ca acestuia i-au luat atatia ani pentru a se transforma în virusul actual, non-letal pentru maimuțe, atunci si HIV-ului ii va lua tot atata timp, constată un studiu de la Universitatea din Arizona Universitatea Tulane. Chiar daca aceasta descoperire a facut lumina in privinta vechimii virusului, alte intrebari apar cum ar fi "Daca primatele si oamenii au convietuit atata timp impreuna, virusul s-a transmis la om abia in sec. XX". Se pare ca o schimbare a intervenit in decursul ultimilor ani dar nu avem nici un raspuns la aceasta intrebare.
Descoperirea a avut loc pe insula Bioko care s-a separat de continetul African in urma cu 10 000 ani.
Descoperirea a avut loc pe insula Bioko care s-a separat de continetul African in urma cu 10 000 ani.
Un nou sistem planetar a fost găsit
Acesta se află la 130 ani lumină și se numește HD 10180. Descoperirea s-a făcut cu observatorul ESA din stațiunea La Silla din Chile. Aceasta a fost posibilă datorită aplicației HARPS care nu face altceva decat de a măsura influenta gravitațională a planetelor asupra stelelor în jurul cărora orbitează. Din datele analizate de echipa compusă din Christophe Lovis, Damien Ségransan, Michel Mayor, Didier Queloz, Stéphane Udry, Francesco Pepe, Willy Benz, François Bouchy reiese o serie de 5 planete care au de la 13 ori masa Pământului pentru cea mai mici pana la 25 ori masa Pământului pentru cea mai mare. Ar mai fi încă 2 semnale mai slabe dar echipa refuza sa dea un verdict definit.
Până în momentul de fată au fost descoperite 490 de exoplanete, și asta în 15 ani de observații. Cu cât instrumentele avansează cu atât descoperirile sunt mai precise și reușim să găsim și sistemele complete, până acum putin timp fiind posibil doar pentru planetele gigant.
Până în momentul de fată au fost descoperite 490 de exoplanete, și asta în 15 ani de observații. Cu cât instrumentele avansează cu atât descoperirile sunt mai precise și reușim să găsim și sistemele complete, până acum putin timp fiind posibil doar pentru planetele gigant.
sâmbătă, 18 septembrie 2010
Boxele din geam
Societatea americană Greensound Tehnology a reușit sa facă primele boxe compuse doar din geam. Acestea sunt compuse pur și simplu dintr-o singura lama de sticlă și funcționează după principiul vibrațiilor. Felul în care este tăiat geamul răspunde cerințelor de design cât și a celor tehnice, fiecare zonă fiind răspunzătoare pentru gama de frecvente pe care o redă. Totuși din cauza taliei (cu 124.5 cm în înălţime şi 36 kg la 25 W) face din acesta un obiect mare dar stilat.
vineri, 17 septembrie 2010
Unul dintre cele mai rare animale din lume
Pe numele de saola și aparținînd ovinelor, acest animal a fost capturat după mai bine de 10 ani de la ultima apariție, tot in Laos, de către localnici și ținut pentru cîteva zile in captivitate. Acest animal nu a fost niciodată observat in natură de către un biolog. Așadar nu se știe mai nimic despre această specie, primul specimen fiind descoperit in 1992. Se estimează că numărul acestora ar fi de cîteva sute de exemplare.
Cioara de Caledonia prinde larve cu ajutorul unei unelte
Ciorile din Noua Caledonie nu se mulțumesc să ciugulească hrana cu ciocul. Această pasăre este cunoscută pentru abilitatea sa de a utiliza un instrument, de obicei o creanga de mici dimensiuni pentru a pescuit viermi, cum cimpanzeii face cu termitele. De ce se chinuie această cioară să își obțină hrana prin această metodă? Se pare ca acești viermi sunt mult mai hrănitori și merita tot efortul.
miercuri, 15 septembrie 2010
Pestele mancator de lemn
O descoperire noua în domeniul speciilor de pești s-a făcut în jungla peruviana de către o echipa de cercetători americani. O analiza amănunțită a ADN-ului va fi efectuată și publicata în revista "Copeia" conform spuselor brazilianului Paulo Petry. Se pare ca ar fi o duzina de specii de pești care se hrănesc cu lemn însă cel descoperit de aceștia este cel mai mare. Cu toate ca existentă acestuia era știută de către indienii din regiune, aceasta specie nu a fost niciodată catalogata cu dovezi științifice. Intre 12 iulie și 3 august cercetătorii au reușit sa prindă cu plasele acest specimen, acesta nefiind atras de momelile clasice.
Al doilea creier al omului a fost descoperit
Fiecare ființă umană are două creiere! Unul identificat în mod clar în partea de sus a corpului capsulat în craniu şi un altul mai puțin cunoscut la nivelul abdomenului: sistemul nervos enteric. Acesta are 200 milioane neuroni care controlează, independent, sistemul digestiv, atât pentru activitatea motrice cât și secrețiile şi vascularizația. Această independenţă (parţială) a acestui sistem i-a adus epitetul de "al doilea creier".
Cea mai mare pasare fosila
In Chile s-a descoperit fosila unei pasari foarte mari, dovada clara ca asemenea specimene de pasări zburau acum 5-10 milioane de ani.
Acest gigant numit Chilensis Pelagornis, o pasare cu "dinți osoși", a avut o anvergura de cel puţin 5.2 metri. Un record pentru o pasăre, deşi alte pasari revendica recordul, rămășitele acestora sunt prea fragmentate pentru o evaluare preciză. Această pasăre nouă aparţine familiei pelagornithidae, care constă din păsări mari a căror caracteristică este ciocul lung, subțire cu excrescențe care fac un fel de pseudo-dinți. Acesti dinți au fost probabil utilizați pentru prinderea prazii alunecoase din ocean ca peștii şi calmarii.
Oasele fosile de păsări cu dinţi se găsesc pe toate continentele, dar acestea sunt, în general, fragmentare şi într-o stare foarte proastă. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe păsări au oase fragile care de multe ori nu supravieţuiesc in procesul de fosilizare. Doar un singur schelet, o parte a unei păsări cu dinţi osoși a fost cunoscută înainte de aceasta descoperire. Acesta din urmă este deosebit de bine conservată, deoarece a fost păstrat aproape 70% din scheletul său.
Acest gigant numit Chilensis Pelagornis, o pasare cu "dinți osoși", a avut o anvergura de cel puţin 5.2 metri. Un record pentru o pasăre, deşi alte pasari revendica recordul, rămășitele acestora sunt prea fragmentate pentru o evaluare preciză. Această pasăre nouă aparţine familiei pelagornithidae, care constă din păsări mari a căror caracteristică este ciocul lung, subțire cu excrescențe care fac un fel de pseudo-dinți. Acesti dinți au fost probabil utilizați pentru prinderea prazii alunecoase din ocean ca peștii şi calmarii.
Oasele fosile de păsări cu dinţi se găsesc pe toate continentele, dar acestea sunt, în general, fragmentare şi într-o stare foarte proastă. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe păsări au oase fragile care de multe ori nu supravieţuiesc in procesul de fosilizare. Doar un singur schelet, o parte a unei păsări cu dinţi osoși a fost cunoscută înainte de aceasta descoperire. Acesta din urmă este deosebit de bine conservată, deoarece a fost păstrat aproape 70% din scheletul său.
joi, 9 septembrie 2010
Legile fizicii ar putea varia prin univers
O echipa de astrofizicieni cu sediul in Australia si Anglia a descoperit dovezi că legile fizicii sunt diferite în diferite părţi ale universului. Echipa - de la Universitatea din New South Wales, Universitatea Swinburne de Tehnologie si Universitatea din Cambridge - a prezentat un raport despre descoperire în revista Physical Review Letters. O versiune preliminară a lucrării este în prezent în curs de evaluare colegială.
Raportul descrie modul în care una dintre constantele fundamentale ale naturii nu pare a fi constantă, după toate. În schimb, acest "număr magic" cunoscut sub numele de - "alpha" - pare să varieze în tot universul.
"După măsurarea alfa în aproximativ 300 de galaxii îndepărtate, o constanta a apărut: acest număr magic, care ne spune puterea de electromagnetism, nu este aceeaşi peste tot aşa cum este aici pe Pământ, şi pare să varieze în mod continuu de-a lungul unei axe prin univers , "Profesorul John Webb, de la Universitatea din New South Wales a spus.
"Este una dintre cele mai mari întrebări ale stiintei moderne - sunt legile fizicii, aceeaşi peste tot în univers şi în întreaga sa istorie? Suntem hotărâţi să răspundem la această întrebare într-un fel sau altul."
Raportul descrie modul în care una dintre constantele fundamentale ale naturii nu pare a fi constantă, după toate. În schimb, acest "număr magic" cunoscut sub numele de - "alpha" - pare să varieze în tot universul.
"După măsurarea alfa în aproximativ 300 de galaxii îndepărtate, o constanta a apărut: acest număr magic, care ne spune puterea de electromagnetism, nu este aceeaşi peste tot aşa cum este aici pe Pământ, şi pare să varieze în mod continuu de-a lungul unei axe prin univers , "Profesorul John Webb, de la Universitatea din New South Wales a spus.
"Este una dintre cele mai mari întrebări ale stiintei moderne - sunt legile fizicii, aceeaşi peste tot în univers şi în întreaga sa istorie? Suntem hotărâţi să răspundem la această întrebare într-un fel sau altul."
LG a anuntat ca pregateste o noua linie de smartphone-uri bazate pe platforma NVIDIA Tegra 2. Procesorul de 1GHz dual core, grafica NVIDIA si capabilitatile de a rula fullHD vor fi punctele forte ale noilor modele Optimus.
LG va prezenta smartphone-urile bazate pe NVIDIA Tegra 2 in ultimul trimestru din acest an. Puterea si eficienta energetica a procesorului dual core si Tegra 2 vor garanta o navigare excelenta, performanta in jocuri si redare video fullHD. Inca nu se stie ce tip de sistem de operare va fi folosit, probabil Android sau Windows Mobile.
Pe cand Sony, Samsung, Lg sau Panasonic par preocupati de noile lor produse 3D, Sharp decide sa imbunatateasca imaginea tehnologiei LCD. Din punctul de vedere al celor de la Sharp, adaugarea unei noi culori primare la traditionalele rosu-albastru-verde si anume galbenul, ar imbunatati imaginea unui tv LCD, imaginile reproduse fiind mai naturale si mai bogate. Noua tehnologie QuadPixel este capabila sa reproduca un trilion de culori, potrivit celor de la Sharp, care au anuntat deja noi modele care se bazeaza pe aceasta tehnologie.
Infinia reprezinta noua generatie de LCD si LED TV de la LG. Noua serie LX9500 exceleaza din toate punctele de vedere: display 3d full led slim certificat THX, wirelees 1080p, TruMotion 480Hz, contrast dinamic de 10.000.000:1, acces NetCast, servicii de internet ca Yahoo TV Widgets, Netflix, YouTube, Picasa si nu in ultimul rand un superb Seamless Design ce atrage privirile atat pornit cat si in stand-by.
miercuri, 8 septembrie 2010
Oamenii de stiinta strapung secretul paşilor de dans care plac femeilor
Pentru a realiza această descoperire, psihologii de la Universitatea din Northumbria au filmat 19 de voluntari cu vârsta de 18-35 ani dansand pe un ritm simplu, folosind camere 3D.
Acestia si-au aratat apoi performanţele lor la o adunare de 37 de femei heterosexuale. Dar ca sa nu denatureze evaluarea acestora din urmă in functie de aspectul fizic, cercetatorii au fost atenţi pentru a transfera miscarile de dans pe un "avatar" model virtual de tip alb şi asexuat, fără a face distincţie, recreat de calculator.
Rezultatele experimentului, opt variabile diferite folosite pentru diferenţierea între un "bun" dansator si unul "rau" pentru femeile intervievate, indeosebi de mişcările mari si diferite ale gâtului şi trunchiului.
Pentru motive şi mai obscure, amplitudinea in mişcare a umărului şi încheietura mâinii stângi, sau viteza de mişcare a genunchiului drept, ar fi, de asemenea, crucială.
"Îmi imaginez trebuie să existe o multitudine de modalităţi de a dansa în diferite culturi, dar importanţa fundamentală a miscarilor vor fi identice," a spus Dr Neave, care va continua cercetarile pentru a analiza implicaţiile acestei descoperiri.
Pentru Dr. Neave, cu toate acestea, "studiul este primul care demonstreaza ceea ce diferenţiază un bun dansator de unul rău. "Oamenii din toata lumea vor fi interesaţi să ştie ce paşi de dans trebuie să schiţeze pentru a atrage femeile", spune el.
Cea mai mare turbina de curenti marini
Pe 02.09.2010 a fost instalata langa centrul European de Energie Marina in Orkney, Scotia cea mai mare turbina marina din lume. Aceasta are puterea de 1MW si va fi capabila sa alimenteze 1000 de case cu necesarul lor de energie. Conform Timothy Cornelius, director Atlantis Resources Corp., avantajele acestei turbine submarine este cunoasterea perioadelor cand curentii sunt puternici cat si poluarea vizuala inexistenta. De asemeni, datorita vitezei mici de rotatie de aproximativ 6-8 rotatii pe minut, fauna si flora marina nu va avea de suferit.
Bateriile pentru vehicolele electrice nu sunt asa de poluante pe cat se spune
Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetatori elvetieni de la institutul EMPA. Cercetatorii au calculat cu rigoare absolut toate procesele de fabricare si de obtinere a materialelor necesare fabricarii vehicolelor normale si electrice deoarece sustinatorii "petrolului" insista ca este mai putin distrugator pentru planeta forarea petrolului decat mineritul materialelor necesare bateriilor. Acestia au demonstat ca impactul atribuit contruirii bateriilor nu este decat de 15% din totalul impactului necesar construrii intregului vehicol. De asemeni, acestia au calculat ca masinile pe benzia au nevoie de un consum sub 4l/100 km pentru a putea se compara in termeni de poluare si impact asupra naturii cu masinile electrice.
O descoperire noua in Spania
A dat putin peste cap teoria penelor la dinozauri. Noutatea acestui dinozaur botezat Concavenator corcovatus, lung de 4 metri si gasit in La Cierva, mijlocul Spaniei este ca avea mici umflaturi pe picioarele din fata ce impinge teoria aparitiei penelor la dinozauri a fost mult mai devreme decat se credea. Varsta acestuia a fost estimata la 120-150 milioane ani. Totusi un alt lucru misterios a fost descoperit la acest dinozaur si anume cocoasa de pe spate care se datoreaza a doua vertebre marite a carui rol nu a fost inteles inca.
luni, 6 septembrie 2010
Cel mai nou player universal de la Marantz.
Reda Super Audio CD(Stereo/Multi), BD-Video/-ROM, DVD-Audio/Video/-R/-RW/+RW, CD-DA/-R/-RW/dtsCD, iar ca tip de fisiere MP3/WMA/AAC/WAV/DivX Plus HD/AVCHD/Jpeg/Kodak Picture de pe disc si MP3/WMA/AAC/WAV/DivX Plus HD/AVCHD/Mpeg/h.264/Jpeg de pe USB sau din retea.
Suporta HDMI ver.1.4a, adica suport pentru discuri blu-ray 3D.
Se poate face update de firmware prin internet. Ofera acces online Netflix si Youtube printr-un update de firmware anuntat pentru decembrie 2010.
* Player multimedia HDTV ce suporta majoritatea formatelor de fisiere audio, video si foto existente, inclusiv 1080p MKV x264 si M2TS
* Cel mai puternic procesor video al momentului - Sigma Designs 8642 - 667Mhz
* Ruleaza imagini Blu-Ray ISO si DVD ISO, cu meniuri (Blu-ray menu, BD-J, BonusView, BD-Live)
* Decodare hardware si pass through pentru formatele HD Audio, inclusiv DTS HD Master Audio si Dolby True HD; iesire analogica RCA 7.1, iesire digitala optica si coaxiala
* Instalare rapida si facila a hard disk-ului SATA in tray-ul special, fara suruburi
* Citeste fisiere de pe mediile de stocare externa USB 2.0 (HDD extern, DVD/BluRay extern, Stick USB, camere foto digitale) sau eSATA (Hard Disk extern, Unitate optica externa)
* Client BitTorrent integrat
duminică, 5 septembrie 2010
Salt de la 36 500 m altitudine
Elvetianul Felix Baumgartner va incerca sa depaseasca recordul mondial de saritura de la cea mai mare altitudine, incercand sa bata recordul din 1960 care a fost de 31 000 m. Acesta va folosi un costum special destinat sa-l ajute sa suporte temperaturi de -60 grade C si temperaturile inalte datorate frecarii. Dupa 35 secunde de la salt acesta ar trebui sa atinga fenomenala viteza de 1100 Km/h, ceea ce va face din el primul om care va atinge mach 1 in cadere libera.
Cea mai veche bere din lume
sâmbătă, 4 septembrie 2010
Ca veni vorba de cimpanzei si asemanarea lor cu oamenii sa enumeram cateva descoperiri
1960: Jane Goodall dovedeste ca fabrica ustensile
1970: Se demonstreaza ca sunt capabili sa se recunoasca in oglinda
1980: In mai multe regiuni se observa obiceiuri specifice care se transmit din generatie in generatie
1997: Premeditarea la cimpanzei, intr-un zoo suedez, un cimpanzeu aduna noaptea pietre pentru a le folosi a doua zi pe vizitori
2005: Jill Prutz descopera prima oara cimpazei care ascut lanci de lemn pentru a injunghia cu ele mici mamifere
2010: Cimpanzei din Guineea sunt observati dezactivand capcane pentru animale, concluzia cercetatorilor fiind ca aceste invatari se transmit de la o generatie la alta
Cea mai veche incaltaminte din piele din lume
Este vorba despre o descoperire a unor irlandezi de la univeristatea Cork. Acestia au gasit "opinca" in fundul unei pesteri din Armenia. Aceasta are nu mai putin de 5500 ani si daca a reusit sa ajunga in stare buna pana la varsta aceasta este din cauza climatului stabil din regiune si pentru ca gheta de piele a fost acoperita de balegar, pestera fiind folosita lung timp de catre crescatorii de animale din zona.
Cimpanzeii poarta doliu ca si oamenii
Evenimentul s-a produs in parcul scotian Blair Drummond si a fost observat de catre echipa universitatii Stirling. In noiembrie 2008, Pansy, o femela de 50 de ani a inceput sa dea semne de slabiciune. Conducerea parcului decide sa o lase sa se stinga langa familia acesteia. Atunci se observa ca acestia simt moartea apropiatilor si reactioneaza in consecinta. Stau de veche, apetit redus, nu mai se duc timp de o saptamana in locul in care Pansy a decedat.
vineri, 3 septembrie 2010
Insecta cea mai puternica din lume
Daca va intrebati cine este cel mai puternic din lume, ei bine nu este nici Schwartzy, nici elefantul, nici macar Hercule, este insecta pe nume Onthophagus Taurus care reuseste sa impinga o greutate de 1141 mai mare decat propria greutate. Cum ar echivala asta la om, o persoana de 70 de kile ar putea sa impinga 80 de tone.
joi, 2 septembrie 2010
Un cimitir de gladiatori a fost descoperit in Anglia
Cel mai bine conservat cimitir de gladiatori din lume a fost descoperit in York (Anglia) de catre echipa lui Kurt Huntermann de la York Arhaeological Mann. In 2003 a fost decoperit primul corp in aceasta veche capitala de provincie romana. 80 de schelete au fost pana acum exumate, si probele ca acestia au fost gladiatori se inmultesc, acestia sunt originari din toate partile fostului imperiu si toti sunt tineri.
miercuri, 1 septembrie 2010
Descoperire arheologica de proportii la pestera Coliboaia
A fost facuta in romania de catre speologii Tudor Rus, de la Clubul de Speologie Speodava Ştei, Mihai Besesec, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu, de la "Asociaţia de Speologie Speowest Arad", şi Marius Kenesz de la "Speo Club Zarand Brad". Acestia au descoperit o duzina de capete de animale printre care: urs, cal, felina, bizon si rinoceri. Desenele sunt estimate a avea intre 25 000 si 35 000 ani. Acest lucru face ca aceasta sa fie cea mai veche grota pictata din Europa Centrala si de Est.
Misterul trifoiului cu patru foi
S-a descoperit in sfarsit cum un trifoi poate face patru. Echipa americanului Wayne Parrott a localizat gena care controleaza numarul frunzelor. Gena este de doua feluri, una dominanta care impiedica aparitia celei de a 4-a iar una recesiva care declanseaza aparitia acesteia. Daca trifoiul mosteneste doua gene recesive atunci va avea patru foi.
Dezvoltarea cerebrala este mai intai legata de mama
S-a descoperit ca creierul soarecelui se dezvolta sub influenta genelor mamei in stadiul embrionar. Mai tarziu, cand acesta devine adult, genele tatalui devin cele mai influente. Acest lucru a fost descoperit de echipa lui Christopher Gregg de la universitatea Harvard. Intrebarea la care ramanem fara raspuns este daca se aplica si la om.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)