vineri, 3 februarie 2012

Cel mai bun prieten al omului - cainele

 Se pare ca omul a domesticat cainele ceva mai devreme decat se credea si anume acum 33 000 ani fata de 14 000 ani initial. Scheletul unui canide vechi de 33 000 ani a fost descoperit intr-o pestera din Siberia, ceea ce trimite cu cel putin 19 000 ani mai devreme momentul domesticarii acestuia. Acest canide ar apartine liniei care marcheaza distantarea dintre caini si lupi.

Cea mai intunecata planeta cunoscuta

 Aceasta se numeste TrES-2b, este o planeta gazoasa si reemite mai putin de 1% din lumina pe care o primeste. Conform cercetatorilor americani acest fapt s-ar datora  vaporilor de sodiu si potasiu care se afla in cantitati foarte mari in atmosfera planetei si care au proprietatea sa absoarba razele de lumina.

La poli, oamenii au ochii mai mari

  Aceasta este concluzia la care au ajusn cercetatorii britanici care au studiat 55 cranii datand din anii 1800 si reculese din toata lumea. Se pare ca lumina mai putin intensa de la poli este compensata prin marimea ochilor.

Ciocnire galactica de proportii

     Roiul de galaxii Pandora este unul din cele mai interesante de acest gen din univers. Cand cercetatorii au indreptat nu mai putin de patru telescoape in directia acestuia si la o analiza mai atenta s-a descoperit ca ar fi rezultatul unei coliziuni a nu mai putin de patru roiuri de galaxii si care a durat 350 milioane de ani. In urma masuratorilor a reiesit ca roiul este format de trei tipuri de materie: materia vizibila care constituie galaxiile 5%, gazul observabil cu raioanele x 20%, si materia neagra in proportie de 75%. Aceasta din urma ar fi rezultat in urma ciocnirii dintre galaxii.

Formarea particulelor de diamante

   Wuzong Zhou, profesor de chimie la universitatea St. Andrews din Marea Britanie a recoltat pe o foaie de aluminiu materia emisa de o lumanare si a recensat ca aceasta produce peste 1,5 milioane de nanoparticule pe secunda. Chiar daca este un numar mare, nu va ganditi sa faceti o fabrica de diamante deoarece aceste nu se pot crea decat in adancul Pamantului unde se gasesc temperaturi si presiuni foarte mari.

joi, 2 februarie 2012

Descoperirea primului asteroid troian al Pamantului



Echipa satelitului WISE (Wide-Field Infrared Survey) de la NASA a descoperit asteroidul 2010-TK7 avand 300 m diametru si este predecesorul Terei pe orbita in jurul Soarelui. Asemenea asteroizi troieni mai poseda Neptun, Jupiter si Marte. Vestea buna este ca acesta se afla in echilibru intre campul gravitational al Pamantului si cel al soarelui si nu ar trebui sa se apropie de Tera la mai putin de 20 milioane de km.

O fosila face lumina asupra bebelusilor de reptile


 Conform unor fosile de plesiozaur vechi de 78 de milioane de ani reiese ca aceste reptilele marine nu depuneau oua ci nasteau pui vii. Tot din aceasta fosila se mai deduce ca nu dadeau nastere la mai mult de un pui.