miercuri, 2 martie 2011
Material extraordinar rezultat din carbon
Este ceea ce au reusit cercetatorii japonezi de la Institutul National de stiinte industriale avansate si de tehnologie din Tsubaka, si anume un material rezistent la temperaturi de la - 196 grade celsius la pana + 1000 grade celsius. Acest material a fost realizat plecand de la nanotuburi de carbon aliniate dupa care compresate pana se amesteca intre ele. Acest amestec intre ele este ceea ce confera acestui material aceste proprietati de elasticitate si de rezistenta.
Cea mai noua Gaura Neagra din Univers
Cel putin cunoscuta de oameni. Aceasta descoperire a fost efectuata de americani analizand datele colectate de 4 sateliti care analizeaza razele x si razele gama. Acestia au observat o sursa de raze x in locul unde in 1979 a explodat supernova SN 1979C. Acest lucru confirma aparitia unei gauri negre care s-ar hrani cu materia ramasa dupa explozia stelei sau care se graneste dintr-un astru existent. Acestia vor culege in continuare date pentru analiza dezvoltarii unui astfel de corp ceresc.
Marea supa primordiala
De cateva saptamani, oamenii de stiinta care se ocupa de LHC, ciocnesc ion de plumb din care rezulta o plasma de quark-gluoni fierbinte asemanatoare se pare a materiei care predomina universul cateva microsecunde dupa Big Bang. Primele rezultate arata ca aceasta materie ar avea proprietatile unui lichid si nu ale unui gaz.
Ceva nu merge rotund in galaxie
Din observatiile facute de catre Arnaud Siebert si Benoit Famaey de la observatorul astronomic din Strasbourg, a reiesit ca fiecare stea analizata in raza a 6000 ani lumina in jurul soarelui are propria traiectorie si se indeparteaza de centrul galaxiei. In vecinatatea Soarelui nostru aceasta viteza fiind estimata si pana la 10 km/s. Vinovatii pentru acesta dezordine ar fi bariera centrala a galaxiei si spiralele acesteia care se pare ca propaga unde de densitate. Aceste observatii au fost facute prin telescopul Schmidt de la observatorul Siding Spring din Australia.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)