miercuri, 20 aprilie 2011
Cel mai vechi cimitir - 16 500 ani
O echipa internationala de antropologi au descoperit in nordul Iordaniei 11 corpuri insotite de cadavre in ceea ce ar putea fi unul dintre primele cimitire ale civilizatiei noastre. Unul dintre corpuri era ingropat cu un craniu de vulpe ce arata legatura puternica a acestuia cu animalul care nu se poate precizie spune daca era domesticat.
Foamea ar veni mancand amar
O echipa de cercetatori belgi de la universitatea catolica din Louvain a ajuns la concluzia ca activarea receptorilor gustului amar ar declansa hormonul apetitului. Romanii aveau un astefel de obicei, beau vin cu infuzii de ierburi amare inainte de mese.
Creierul lui Cromanion era mai mare ca al nostru
Pe cand la toti hominizii, de 4 milioane de ani, volumul creierului creste constant, la homosapians de 30 000 ani s-a schimbat tendinta. Echipa lui Antoine Balzeau, paleontolog, a ajuns la concluzia ca avem creierul cu 15% mai mic ca cel al omului de cromanion. In aceasta perioada, volumul mediu masurat pe mai mult de 120 de homosapians fosile si actuali a scazut de la 1550 cm cubi la 1350 cm cubi.
Aproape de zero absolut sticla ar redeveni lichida
Aceasta teorie da peste cap teoriile comportamentului solidelor. Cercetatori americani si israelieni, au ajusn la concluzia ca sticla ar deveni lichida si cand aceasta s-ar incalzi dar si cand ar ajunge la temperatura de zero absolut sau -273.15 grade Celsius.
luni, 18 aprilie 2011
20 miliarde ture pe secunda
Da, ati citit bine, aceasta este viteza de rotatie a prafului stelar. Acesta este asa de fin, compus cam din 100 de atomi, ca o particula de lumina sau un atom venind in mare viteza au fost de ajuns pentru a le imprima aceasta viteza, 20 Gigahertz.
duminică, 17 aprilie 2011
Animalul cu cel mai divers genom
Acest purice marin, daphnia pulex, are nu mai putin de 31 000 de gene, ceea ce il face animalul cu cel mai mare genom cunoscut de om. Rasa noastra nu depaseste 25 000 de gene.
O fosila Pterosaur si oul ei
Aceasta a fost descoperita in provincia Liaonig in nord-estul Chinei. Cel mai probabil in timpul zborului, din cauza unui accident, osul unei aripi s-a rupt, cauzand caderea acestei zburatoare intr-un lac, ce a condus la moartea acesteia. Aceasta poveste trista este insa bucuria paleologilor care nu numai ca au gasit un dinosaur intr-o stare foarte buna de conservare, dar acesta are langa el si un ou, ceea ce indica sexul acesteia. De precizat ca aceasta fosila dateaza de acum 160 milioane de ani.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)