vineri, 8 aprilie 2011

O noua particula sau o noua teorie la Fermilab

Oamenii de stiinta de la Tevatron (SUA), echivalentul LHC-ului european, sunt pe punctul de a revolutiona legile fizicii sau descoperirea unei noi particule, nu cea a bosonului Higgs dar a uneia care nici nu este asteptata. Tevatronul care este programat sa se inchida la toamna pentru totdeauna din cauza fondurilor, colecteaza in continuare date si verifica masuratorile sa nu fie o greseala a aparatelor. Daca acestea se dovedesc corecte se vor putea rediscuta multe legi fizice.

Calea Lactee si Andromeda se vor ciocni

Desigur asta peste 5 milliarde de ani, totusi de remarcat ca steaua noastra va exista atunci insa ce se va intampla cu ea, nimeni nu poate spune cu exactitate, nici macar cu inexactitate.

Mai putine uragane si tornade, dar mai intense

Acestea sunt concluziile conferintei Greenhouse 2011. Toate simularile confirma aceste lucruri, un alt lucru cert este ca scoaterea dioxidului de carbon din modele duce si la injumatatirea intensitatii fenomenelor.

Aflarea varstei stelelor, o noua misiune pentru SETI

Una dintre cele mai dificile misiuni pentru oamenii de stiinta este aflarea varstei stelelor, acest lucru fiind pana acum posibil la doar 25 de stele inclusiv Soarele nostru. Misiunea telescopului Kepler de a detecta planete care au posibilitatea sustinerii vietii fiind indeplinita (acestea ridicandu-se la aprox. 500) noul scop a acestuia este de a afla si varsta stelelor in jurul carora graviteaza pentru a afla daca forme de viata inteligenta au avut si timp sa se dezvolte pe aceste planete. Varsta planetelor se distinge prin masurarea vibratiilor acestora.

Explozie gigantica in constelatia Dragonului

De cateva zile, majoritatea telescoapelor s-au orientat catre constelatia Dragonului pentru a observa cea mai puternica explozie cunoscuta de catre oameni pana la aceasta data. Aceasta are loc in mijlocul unei galaxii care se afla la 3.8 miliarde de ani lumina distanta de Tera. Conform spuselor celor de la NASA, aceasta este cea mai intensa si de lunga durata explozie cosmica, explozia unei stele gigantice nu dureaza mai mult de cateva ore insa aceasta are deja mai mult de o saptamana. Primele explicatii ar fi ca o stea s-ar fi apropiat de gaura neagra din centrul galaxiei.