sâmbătă, 25 septembrie 2010

Primul helicopter care a depasit 250 MPH

    Pe nume X2 si fabricat de compania americana Sikorsky, a depasit pe 15 septembrie bariera psihologica (la helicoptere) de 250 noduri (463 km/h). Precedentul record era detinut de catre englezi din 1986 prin compania Westland cu al lor helicopter Lynx 216 noduri (400,87 km/h).

vineri, 24 septembrie 2010

Timpul trece mai repede sau mai incet pe pamant in fuctie de inaltime

   Co-autorul studiului ce va fi publicat in revista Science, Chin-Wen Chou de la Institutul Național de Standarde și Tehnologii din SUA (NIST) a reușit să demonstreze că timpul trece diferit în funcție de locul unde ne aflăm raportat cu centrul de gravitație a Pământului. Si anume, cu cât ne aflam mai aproape de centrul de gravitație cu atât timpul trece mai greu. Prima comparație au făcut-o între un ceas atomic care se afla pe Pământ și unul într-un satelit care face parte din sistemul GPS (Global Positioning System). Al doilea experiment a fost făcut pe Pământ, ceasurile atomice fiind poziționate la doar 33 cm diferență de nivel. Desigur cercetătorii ne avertizează ca înainte sa ne pripim in locuri cât mai apropiate de centrul pământului, diferența constatată intre cele doua ceasuri de pe Pământ este de 90 miliardime de secunda pentru o durata medie de 79 ani. La nivel de percepție umana nu este relevant dar pentru cercetători este un pas uriaș în confirmarea teorii relativității.

miercuri, 22 septembrie 2010

Roverul de pe Marte trage cu ochiul la un posibil meteorit

   Acesta ar avea în jur de centimetri și  după colorit și felul în care stă pe suprafața planetei pare cel mai probabil a fi un meteorit. Ar fi al cincilea meteorit găsit de Opotunity de când se găsește pe Marte, Martie 2004. Fratele acestuia Roverul Spirit nu a mai dat nici un semn de viata din  22 Martie, l-au arestat marțienii (poate).

Disparitia Omului de Neanderthal

   Ar fi fost provocată de erupția susținută a mai multor vulcani în Europa. Acest lucru s-ar fi petrecut acum 40 000 ani conform unor sedimente de polen care ar sugera restrângerea numărului de plante în acea perioada. Această descoperire face mai multă lumină asupra cauzei dispariției omului de neanderthal in favoarea omului modern.

Doua noi specii de dinozauri descoperite

  Aceste doua noi specii fac parte din ceratopsids, familie din care face parte si mai cunoscutul Triceratops. Descoperirea s-a făcut în Utah.Cea mai mare dintre cele doua specii avea un craniu lung de 2.3 m, corpul fiind destul de mic comparativ cu craniul acestuia. Lucru bizar la ambele specii este acoperirea capului cu coarne și oase care erau mai puțin probabil folosite pentru apărare dar mai degrabă pentru cucerirea partenerilor. Aceste doua specii poarta denumirea de Utahceratops și  Kosmoceratops.

luni, 20 septembrie 2010

Vacile ar putea opri incalzirea planetei

   Si asta desigur dacă ele nu ar mai produce atâta metan, gaz ce are o putere de efect de sera de 20 ori mai mare decât dioxidul de carbon. Acesta este scopul unei echipe de nutriționiști de la universitatea Penn State (University Park, Pennsylvanie) care și-a propus reducerea cu nu mai puțin de 37% în urma administrării ovinelor unui supliment alimentar pe baza de Oregano (Origanum vulgare), sau sovârf. Acest supliment mai are si beneficiu de a creste producția de lapte.

Americanii vor sa castige razboiul din Afghanistan cu pistoalele cu apa

   Pare amuzanta știrea dar este cât se poate de adevărata. Sa nu ne gândim totuși la pistoalele de jucărie cu care ne-am udat în copilărie ci la o adevărată armă capabilă să taie prin ușă sau prin cutii din metal cu ajutorul unui jet de apă. Aceasta arma va fi folosită pentru a dezamorsa bombele artizanale din Afganistan care în proporție de 75% sunt făcute din butelii din aragaz. http://www.youtube.com/watch?v=osHIh3Y_dQ8&feature=player_embedded

Stratul de ozon nu mai este in pericol

   Aceasta este concluzia unui raport făcut de nu mai puțin de 300 cercetători. Acesta a fost publicat de către Organizația Mondiala de Meteorologie (WMO) care aparține de Națiunile Unite. Din studiu reiese ca stratul de ozon nu a mai scăzut de zece ani grație convenției încheiate în 1987 la Montreal asupra gazelor cu efect distructiv asupra ozonului. Din păcate stratul de ozon nu va atinge nivel avut înainte de 1980 decât în anul 2050.

Sonde in vulcani, curand se intreve o posibilitate

   O echipa britanica este în curs de a pune la punct un detector care va putea transmite din interiorul unui vulcan. Dacă acum vulcanii se studiază prin emisiile de gaz, cu acest procedeu se va putea afla temperatura și aciditatea din interiorul vulcanului. Acest lucru va fi posibil gratie carburii de siliciu, material care suporta temperaturi de aproape 1000 grade Celsius.

duminică, 19 septembrie 2010

BP a sigilat complet putul

    La 106 zile de la explozia platformei Deepwater Horizon, BP a reușit sa sigileze complet scurgerea care a provocat cea mai mare maree neagra din istoria SUA. Dupa 5 milioane de barili deversați și afectarea unuia dintre cele mai mari ecosisteme din lume, inginerii BP sunt siguri ca nu vor mai fi probleme. Contabilii BP sunt cei mai îngrijorați având în vedere ca o noua evaluare a costurilor acestei maree negre ating suma de 10 miliarde USD.

Cat de mic incep sa fiu, nici eu nu stiu

      Sa încep prin a explica, dar după cum știm o imagine face cât o mie de cuvinte atunci:























Ne apropiem de Jupiter

   Ei bine vorba vine, însă vom fi mai aproape de Uranus și Jupiter decât nu am fost niciodată, și asta nu peste 500 de ani ci va fi chiar marți dimineața anunță NASA. Cel mai strălucitor astru va fi în următoarele zile Jupiter, desigur după Lună. Ne vom reîntâlni cu aceasta distanta abia în 2022. Dacă nu știți care este care, Jupiter este planeta pătată și mare din stânga iar Neptun cea albastra și medie tot din stânga.

Stramosul virusului HIV, mult mai vechi decat se credea

Virusul strămoş al HIV, virusul imunodeficientei simian care se regaseste la mainute si a fost transmis la om dateaza de acum 35 000 - 75 000 ani. Avand in vedere ca acestuia i-au luat atatia ani pentru a se transforma în virusul actual, non-letal pentru maimuțe, atunci si HIV-ului ii va lua tot atata timp, constată un studiu de la Universitatea din Arizona Universitatea Tulane. Chiar daca aceasta descoperire a facut lumina in privinta vechimii virusului, alte intrebari apar cum ar fi "Daca primatele si oamenii au convietuit atata timp impreuna, virusul s-a transmis la om abia in sec. XX". Se pare ca o schimbare a intervenit in decursul ultimilor ani dar nu avem nici un raspuns la aceasta intrebare.
   Descoperirea a avut loc pe insula Bioko care s-a separat de continetul African in urma cu 10 000 ani.

Un nou sistem planetar a fost găsit

    Acesta se află la 130 ani lumină  și  se numește HD 10180. Descoperirea s-a făcut cu observatorul ESA din stațiunea La Silla din Chile. Aceasta a fost posibilă datorită  aplicației HARPS care nu face altceva decat de a măsura influenta gravitațională a planetelor asupra stelelor în jurul cărora orbitează. Din datele analizate de echipa compusă din Christophe Lovis, Damien Ségransan, Michel Mayor, Didier Queloz, Stéphane Udry, Francesco Pepe, Willy Benz, François Bouchy reiese o serie de 5 planete care au de la 13 ori masa Pământului  pentru cea mai mici pana la 25 ori masa Pământului pentru cea mai mare.  Ar mai fi încă 2 semnale mai slabe dar echipa refuza sa dea un verdict definit.
   Până în momentul de fată au fost descoperite 490 de exoplanete, și asta în 15 ani de observații. Cu cât instrumentele avansează cu atât descoperirile sunt mai precise și reușim să găsim și sistemele complete, până acum putin timp fiind posibil doar pentru planetele gigant.