sâmbătă, 18 septembrie 2010

Boxele din geam

    Societatea americană Greensound Tehnology a reușit sa facă primele boxe compuse doar din geam. Acestea sunt compuse pur și simplu dintr-o singura lama de sticlă și funcționează după principiul vibrațiilor. Felul în care este tăiat geamul răspunde cerințelor de design cât și a celor tehnice, fiecare zonă fiind răspunzătoare pentru gama de frecvente pe care o redă. Totuși din cauza taliei (cu 124.5 cm în înălţime şi 36 kg la 25 W) face din acesta un obiect mare dar stilat.

vineri, 17 septembrie 2010

Unul dintre cele mai rare animale din lume

  Pe numele de saola și aparținînd ovinelor, acest animal a fost capturat după mai bine de 10 ani de la ultima apariție, tot in Laos, de către localnici și ținut pentru cîteva zile in captivitate. Acest animal nu a fost niciodată observat in natură de către un biolog. Așadar nu se știe mai nimic despre această specie, primul specimen fiind descoperit in 1992. Se estimează că numărul acestora ar fi de cîteva  sute de exemplare.

Cioara de Caledonia prinde larve cu ajutorul unei unelte

   Ciorile din Noua Caledonie nu se mulțumesc  să ciugulească  hrana cu ciocul. Această pasăre este cunoscută pentru abilitatea sa de a utiliza un instrument, de obicei o creanga de mici dimensiuni pentru a pescuit viermi, cum cimpanzeii face cu termitele.  De ce se chinuie această cioară să își obțină hrana prin această metodăSe pare ca acești viermi sunt mult mai hrănitori și merita tot efortul.

miercuri, 15 septembrie 2010

Pestele mancator de lemn

  O descoperire noua în domeniul speciilor de pești s-a făcut în jungla peruviana de către o echipa de cercetători americani. O analiza amănunțită a ADN-ului va fi efectuată și publicata în revista "Copeia" conform spuselor brazilianului Paulo Petry. Se pare ca ar fi o duzina de specii de pești care se hrănesc cu lemn însă cel descoperit de aceștia este cel mai mare. Cu toate ca existentă acestuia era știută de către indienii din regiune, aceasta specie nu a fost niciodată catalogata cu dovezi științifice. Intre 12 iulie și 3 august cercetătorii au reușit sa prindă cu plasele acest specimen, acesta nefiind atras de momelile clasice.

Al doilea creier al omului a fost descoperit

    Fiecare ființă umană are două creiere! Unul identificat în mod clar în partea de sus a corpului capsulat în craniu şi un altul mai puțin cunoscut la nivelul abdomenului: sistemul nervos enteric. Acesta are 200 milioane neuroni care controlează, independent, sistemul digestiv, atât pentru activitatea motrice cât și secrețiile şi vascularizația. Această independenţă (parţială) a acestui sistem i-a adus epitetul de "al doilea creier".

Cea mai mare pasare fosila

   In Chile s-a descoperit fosila unei pasari foarte mari, dovada clara ca asemenea specimene de pasări zburau acum  5-10 milioane de ani. 
    Acest gigant numit Chilensis Pelagornis, o pasare cu "dinți osoși", a avut o anvergura de cel puţin 5.2 metri. Un record pentru o pasăre, deşi alte pasari revendica recordul, rămășitele acestora sunt prea fragmentate pentru o evaluare preciză. Această pasăre nouă aparţine familiei pelagornithidae, care constă din păsări mari a căror caracteristică este ciocul lung, subțire cu excrescențe care fac un fel de pseudo-dinți. Acesti dinți  au fost probabil utilizați  pentru prinderea prazii alunecoase din ocean ca peștii şi calmarii.
Oasele fosile de păsări cu dinţi se găsesc pe toate continentele, dar acestea sunt, în general, fragmentare şi într-o stare foarte proastă. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe păsări au oase fragile care de multe ori nu supravieţuiesc in procesul de fosilizare. Doar un singur schelet, o parte a unei păsări cu dinţi osoși a  fost cunoscută înainte de aceasta descoperire. Acesta din urmă este deosebit de bine conservat
ă, deoarece a fost păstrat aproape 70% din scheletul său.