miercuri, 15 septembrie 2010

Cea mai mare pasare fosila

   In Chile s-a descoperit fosila unei pasari foarte mari, dovada clara ca asemenea specimene de pasări zburau acum  5-10 milioane de ani. 
    Acest gigant numit Chilensis Pelagornis, o pasare cu "dinți osoși", a avut o anvergura de cel puţin 5.2 metri. Un record pentru o pasăre, deşi alte pasari revendica recordul, rămășitele acestora sunt prea fragmentate pentru o evaluare preciză. Această pasăre nouă aparţine familiei pelagornithidae, care constă din păsări mari a căror caracteristică este ciocul lung, subțire cu excrescențe care fac un fel de pseudo-dinți. Acesti dinți  au fost probabil utilizați  pentru prinderea prazii alunecoase din ocean ca peștii şi calmarii.
Oasele fosile de păsări cu dinţi se găsesc pe toate continentele, dar acestea sunt, în general, fragmentare şi într-o stare foarte proastă. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe păsări au oase fragile care de multe ori nu supravieţuiesc in procesul de fosilizare. Doar un singur schelet, o parte a unei păsări cu dinţi osoși a  fost cunoscută înainte de aceasta descoperire. Acesta din urmă este deosebit de bine conservat
ă, deoarece a fost păstrat aproape 70% din scheletul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu