sâmbătă, 4 septembrie 2010

Ca veni vorba de cimpanzei si asemanarea lor cu oamenii sa enumeram cateva descoperiri


1960: Jane Goodall dovedeste ca fabrica ustensile
1970: Se demonstreaza ca sunt capabili sa se recunoasca in oglinda
1980: In mai multe regiuni se observa obiceiuri specifice care se transmit din generatie in generatie
1997: Premeditarea la cimpanzei, intr-un zoo suedez, un cimpanzeu aduna noaptea pietre pentru a le folosi a doua zi pe vizitori
2005: Jill Prutz descopera prima oara cimpazei care ascut lanci de lemn pentru a injunghia cu ele mici mamifere
2010: Cimpanzei din Guineea sunt observati dezactivand capcane pentru animale, concluzia cercetatorilor fiind ca aceste invatari se transmit de la o generatie la alta

Cea mai veche incaltaminte din piele din lume

Este vorba despre o descoperire a unor irlandezi de la univeristatea Cork. Acestia au gasit "opinca" in fundul unei pesteri din Armenia. Aceasta are nu mai putin de 5500 ani si daca a reusit sa ajunga in stare buna pana la varsta aceasta este din cauza climatului stabil din regiune si pentru ca gheta de piele a fost acoperita de balegar, pestera fiind folosita lung timp de catre crescatorii de animale din zona.

Cimpanzeii poarta doliu ca si oamenii


Evenimentul s-a produs in parcul scotian Blair Drummond si a fost observat de catre echipa universitatii Stirling. In noiembrie 2008, Pansy, o femela de 50 de ani a inceput sa dea semne de slabiciune. Conducerea parcului decide sa o lase sa se stinga langa familia acesteia. Atunci se observa ca acestia simt moartea apropiatilor si reactioneaza in consecinta. Stau de veche, apetit redus, nu mai se duc timp de o saptamana in locul in care Pansy a decedat.

vineri, 3 septembrie 2010

Insecta cea mai puternica din lume

Daca va intrebati cine este cel mai puternic din lume, ei bine nu este nici Schwartzy, nici elefantul, nici macar Hercule, este insecta pe nume Onthophagus Taurus care reuseste sa impinga o greutate de 1141 mai mare decat propria greutate. Cum ar echivala asta la om, o persoana de 70 de kile ar putea sa impinga 80 de tone.

joi, 2 septembrie 2010

Un cimitir de gladiatori a fost descoperit in Anglia

Cel mai bine conservat cimitir de gladiatori din lume a fost descoperit in York (Anglia) de catre echipa lui Kurt Huntermann de la York Arhaeological Mann. In 2003 a fost decoperit primul corp in aceasta veche capitala de provincie romana. 80 de schelete au fost pana acum exumate, si probele ca acestia au fost gladiatori se inmultesc, acestia sunt originari din toate partile fostului imperiu si toti sunt tineri.

miercuri, 1 septembrie 2010

Descoperire arheologica de proportii la pestera Coliboaia

A fost facuta in romania de catre speologii Tudor Rus, de la Clubul de Speologie Speodava Ştei, Mihai Besesec, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu, de la "Asociaţia de Speologie Speowest Arad", şi Marius Kenesz de la "Speo Club Zarand Brad". Acestia au descoperit o duzina de capete de animale printre care: urs, cal, felina, bizon si rinoceri. Desenele sunt estimate a avea intre 25 000 si 35 000 ani. Acest lucru face ca aceasta sa fie cea mai veche grota pictata din Europa Centrala si de Est.

Misterul trifoiului cu patru foi

S-a descoperit in sfarsit cum un trifoi poate face patru. Echipa americanului Wayne Parrott a localizat gena care controleaza numarul frunzelor. Gena este de doua feluri, una dominanta care impiedica aparitia celei de a 4-a iar una recesiva care declanseaza aparitia acesteia. Daca trifoiul mosteneste doua gene recesive atunci va avea patru foi.

Dezvoltarea cerebrala este mai intai legata de mama

S-a descoperit ca creierul soarecelui se dezvolta sub influenta genelor mamei in stadiul embrionar. Mai tarziu, cand acesta devine adult, genele tatalui devin cele mai influente. Acest lucru a fost descoperit de echipa lui Christopher Gregg de la universitatea Harvard. Intrebarea la care ramanem fara raspuns este daca se aplica si la om.