vineri, 1 octombrie 2010

Gliese 851g, cel mai probabil o planeta locuita

   După 11 ani de scrutări cu observatorul W.M. Keck din Hawaii s-a găsit cea mai probabil-locuită planetă din apropriere noastră. Aceasta se afla în zona Goldilocks, zona unde planetele pot avea apa lichida, râuri, oceane. Masa planetei indica o compoziție stâncoasa, lucru ce ii permite sa retina atmosfera. Planeta se afla în jurul piticei roșii Gliese 581, stea care la rândul ei se afla în constelația Balanței la aprox 20 de ani-lumina de Pământ.

China doreste sa ajunga pe luna

   In cursul dimineții de vineri, 01 octombrie, de ziua națională a Chinei, s-a reușit lansarea cu succes a celei de a doua sonda Chang'e-2 prevazuta sa orbiteze în jurul lunii. Aceasta va orbita la o altitudine de 100 km urmând ca pe parcurs sa coboare pana la 15 km realizând poze de rezoluție cât mai înalta pentru pregătirea sosirii celei de a 3-a sonde, Chang'e-3 care va aseleniza un robot destinat prelevării de eșantioane lunare. Trimiterea pe luna a oamenilor este prevazuta pentru anul 2020.

luni, 27 septembrie 2010

Omul de Neanderthal, nici inferior, nici superior Homo Sapians

  Se pare ca Omul de Neanderhtal nu se deosebea de Homo Sapians decât prin mărime, celelalte calități fiind comune, cum ar fi comunicarea sau tehnicile de vânătoare. Pana acum prezentat ca o ruda apropiata a maimuței, Marylène Patou-Mathis, specialist în paleontologie umana, susține ca aceștia aveau o cultura aparte, de la ustensile de vânătoare pana la rituri funerare. De asemenea știm ca de la 1% la 4% din ADN-ul Homo Sapiens modern provine de la Omule de Neanderthal.